Oasis Les Jardins | Les Sables d'Olonne, Vendée

Ervaar de bergzomer in Portes du Soleil

De bergzomer in Portes du Soleil | Actief genieten

We kennen de regio natuurlijk goed van de winter met de uitgestrekte pistes rond Morzine en Avoriaz en het familievriendelijke Châtel en Les Gets. Het grensoverschrijdende skigebied Portes du Soleil is zowel aan de Zwitserse kant als de Franse kant torenhoog favoriet bij de Nederlandse wintersporter. Maar hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Nou, dan biedt de regio eerlijk gezegd nog veel meer variatie.

Wandel door het bergland

De meeste zomergasten komen om te wandelen in de prachtige bergwereld rondom de dorpen van de Portes du Soleil. Van korte stadswandelingetjes tot meerdaagse huttentochten. De regio biedt het allemaal. In de dalen zijn tal van activiteiten voor jong en oud die prima gecombineerd kunnen worden met en stukje wandelen. Een bezoekje aan de boerderij en kaasmakerij mag dan niet ontbreken. Een favoriete stop voor de kinderen.

Wie het wat actiever zoekt, gaat hogerop en om de eerste hoogtemeters te overbruggen kun je altijd eerst de skilift pakken. Daar win je veel tijd mee en je bent meteen daar waar het uitzicht het mooist is. Bovendien is het hoogzomer wat betreft temperatuur vaak veel fijner als je even wat naar boven gaat. De nieuwste trend en razend populair in de Franse Alpen is trailrunning. Zeg maar joggend de berg op en af. Er liggen tal van parcours over verschillende lengtes van 5 tot 20 kilometer.

Tip: in Les Gets kun je deelnemen aan yogawandelen met uitzicht op de Mont Blanc

Trap er op los

Naast het wandelen is fietsen sport of activiteit nummer twee die de zomergast het meest beoefent. Want wie van fietsen houdt, kan zijn hart ophalen. Het bikepark in Châtel is een van de beste ter wereld en is the place to be voor hardcore mountainbikers en downhillers. Doe je het liever iets rustiger aan, dan zijn er tal van mooie routes door het hele gebied, waarbij je regelmatig gebruik kunt maken van de skiliften. Dat scheelt een hoop bergop stoempen en biedt je de kans om op panoramische hoogte rond te toeren.

Bovendien wint ook de e-bike sterk aan terrein. Er liggen tal van uitgestippelde routes van kort tot lang en van sportief tot met het hele gezin. De moeilijkheidsgraad wordt met de kleuren groen, blauw, rood en zwart aangegeven. En de sportwinkels die in de winter ski’s verhuren, bieden nu e-bike en mountainbikes te huur aan. Zij helpen je graag met de routes en de uitleg van het materiaal en hebben contacten met lokale bikegidsen. En niet alleen fietsen met dikke banden verkennen de regio van de Portes du Soleil. Racefietsers rijden hier maar wat graag de verschillende cols omhoog en rijden van kilometerpaaltje naar kilometerpaaltje om de top te bereiken.

"We kunnen rustig stellen dat fietsen de zomerse tegenhanger is van skiën in de winter."

Aan variatie geen gebrek

Okay, wandelen en fietsen dus, maar er is meer. Veel meer. Klimmen bijvoorbeeld. Uiteraard is bergbeklimmen een onderdeel van de zomeractiviteiten, maar is toch vaak voorbehouden aan de experts die weten wat ze doen. Maar om toch het gevoel van klimmen te ervaren zijn er tal van klimparken zoals Adventure Park Les Gets en Cascade Adventure in Morzine bij de Nyon waterval. Hier ligt ook een mooie via ferrata, waarbij je gezekerd met een klimgordel veilig via allerlei ‘ijzeren’ hulpmiddelen kunt klimmen.

Pure adrenaline

Wil je echt voelen dat je leeft dan heeft de Portes du Soleil nog een aantal spannende opties voor je. Zo kun je over de regio zweven met een paraglider. Samen met een instructeur maak je een duosprong en geniet je vanuit de lucht van de rust en de stilte. Een unieke belevenis. Een andere adrenaline rush is de nieuw geopende klimbrug in Morzine, waarbij je klimmend en klauterend aan de onderkant van de brug het dal oversteekt. Terug ga je met een tokkelbaan. En als je van ziplines houdt, doe dan de Fantasticable in Châtel. Liggend op je buik suis je met 100 km/uur van de ene berg naar de andere. Je gaat heen en weer, dus twee ritjes voor € 35,-. 

Kun je niet wachten? Dit is Ziplinen in Châtel

Waar precies in de Franse Alpen?

Alles op één pas!

Net zoals een gemeenschappelijk skipas in de winter, bieden alle dorpen samen één pas aan voor de zomer: de Multipass Portes du Soleil. Een zomerpas die toegang geeft tot tal van activiteiten zoals tennisbanen, zwembaden, klimparken- en muren, wateractiviteiten en de meer dan twintig skiliften die in de zomer geopend zijn. Zo heb je altijd iets te doen en is de toegang snel geregeld. Hij kost € 2,- per dag en voor kinderen tot 5 jaar is de pas gratis. Vraag er naar bij de receptie of bij het lokale bureau van toerisme.

 

👪 Zijn er in Les Portes du Soleil tijdens de zomermaanden activiteiten voor kinderen?

Gedurende de zomermaanden zijn er in het gebied Les Portes du Soleil voldoende activiteiten te ondernemen voor jong en oud. Zoals klimmen, bezoek aan kaasmakerij, wandelen, ziplinen en meer. 

🏔️ Is het gebied Les Portes du Soleil geschikt voor wandelaars?

Voor iedere wandelaar is in Les Portes du Soleil een geschikte wandelroute. U kunt kiezen voor een korte stadswandeling tot een meerdaagse huttentocht. Meer lezen over wandelen in Les Portes du Soleil. 

🎫 Waar is de Multipass Portes du Soleil verkrijgbaar?

Met de Multipass Portes du Soleil ontvangt u korting op vele activiteiten en bezienswaardigheden. De Multipass is verkrijgbaar bij het lokale bureau van toerisme in La Chapelle d'Abondance. 

🚵 Is het mogelijk om mountainbikes te huren in Les Portes du Soleil?

In Les Portes du Soleil zijn er verschillende sportzaken waar u mountainbikes kunt huren. De mountainbikes kunt u veilig stallen bij uw accommodatie. Ontdek het prachtige gebied op de mountainbike