Proef de lekkerste Abondance kaas tijdens de wintersportvakantie
Een wintersportvakantie in Abondance kan niet zonder een bezoek aan een originele kaasboerderij.
- Originele kaasboerderij
- Proef de Abondance kaas
- Wintersport op z'n best
We komen net terug van een heerlijk dagje skiën in het prachtige skigebied Portes du Soleil. We hebben een mooi rondje gemaakt vanuit Châtel naar Avoriaz en via de piste Grand Paradis naar het Zwitserse Champéry. Moe maar voldaan gaan we richting ons heerlijke chalet in Chapelle d’Abondance. Tijd om lekker te relaxen. Met een wijntje en een stukje kaas op het terras even nagenieten. Nu staat deze streek vooral bekend om haar kazen en met name de Abondance, één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOP keurmerk mag voeren. De speciale smaak komt vooral door de kruiden van de Alpenweides waar de koeien grazen. En niet zomaar een koe, nee het moet van het ras Abondance of Tarine zijn. De Abondance is een melkkoe met witte kop en bleke horens en de Tarine kenmerkt zich door een vaalrode vacht. Oorspronkelijk was de Abondance een kloosterkaas, geproduceerd door monniken.
Kloosterkaas
Op nog geen kilometer vanaf het chalet bevindt zich verder bergop de kaasboerderij Girard. Tijd voor een bezoekje en de uitgelezen gelegenheid om ons kaasplankje aan te vullen. We parkeren de auto en stappen binnen. Het lijkt net een klein museumpje met allerlei oude gereedschappen om kaas te maken. We mogen even kijken in de koeienstal, herkennen inmiddels de Abondance koe aan haar witte kop en krijgen uitleg over het hele productieproces van de ongepasteuriseerde melk tot kaas. Het is best een arbeidsintensief klusje om de wrongel van de wei te scheiden en uiteindelijk de wei met een pers om te vormen tot een ronde kaas. Deze moet dan weer worden gezouten in een pekelbad en dan duurt het zeker 3 tot 10 maanden om te rijpen. Tijd om te proeven. De boer snijdt een stukje af en onze smaakpupillen gaan aan het werk. Een beetje bitter maar vooral kruidig en fruitig met een vleugje hazelnoot. Doe maar een halve kaas, 2,5 kilo! Het zonnetje zakt en we pakken nog net even de laatste zonnestralen mee op het terras. Met ons kaasje en een wijntje of biertje. Après-ski op z’n best!
Genieten maar..🍷🧀
