Frankrijk
- Home
- Oasis Les Jardins
- Frankrijk
Frankrijk
Met zijn Bretonse krijtkusten, charmante dorpjes en lavendelpaarse heuvels in de Provence, is Frankrijk voor veel toeristen al jaren een geliefde vakantiebestemming. In Frankrijk vindt iedereen wel iets van zijn gading. Parijs, Lyon en Lille zijn bruisende Franse steden. Voor wintersporters zijn de Franse Alpen natuurlijk nummer één en zonaanbidders kunnen heerlijk ontspannen aan de Côte d’Azur. Ook voor culinaire smulpapen valt er in Frankrijk veel te genieten: een lekker stukje tarte-tartin bij de koffie, een crêpe als lunch of wat dacht u van coq-au-vin of mosselen met frites?
Frankrijk is goed te bereiken vanuit heel West-Europa. Het land beschikt over een goed wegennet en goede medische voorzieningen. Maar voordat u naar Frankrijk vertrekt om te genieten van uw welverdiende vakantie wilt u zich misschien thuis al voorbereiden. Hieronder vindt u praktische informatie die wellicht van pas komt.
Algemeen
Frankrijk is aangesloten bij de Europese Unie (EU).
Frankrijk ligt in dezelfde tijdzone als Amsterdam, Rome en Berlijn.
Er wordt Frans gesproken in Frankrijk. Op toeristische plekken kunt u zich in het Engels ook verstaanbaar maken.
Alarmnummers
In Frankrijk kunt u de hulpdiensten bereiken door het nummer 112 te draaien. De politie is verder te bereiken onder het nummer 17, de brandweer onder nummer 18 en de ambulance onder nummer 15.
Communicatie
In heel Frankrijk, behalve op sommige plekken in de Alpen en in het Massif Central, is het mobiele netwerk uitstekend. Voor mobiel internet is een 3G netwerk beschikbaar. Internetcafés zijn in heel Frankrijk te vinden. WiFi is vaak beschikbaar. WiFi-hotspots in Frankrijk zijn te vinden via www.hotspot-locations.com.
Feestdagen
- Nieuwjaarsdag
- Pasen
- 1 mei (Dag van de Arbeid)
- 8 mei (Wapenstilstand 1945)
- Hemelvaartsdag
- Pinksteren
- 14 juli (Nationale Feestdag)
- 15 augustus (Maria Hemelvaart)
- 1 november (Allerheiligen)
- 11 november (Wapenstilstand 1918)
- Eerste Kerstdag
Grensformaliteiten
Veel grensformaliteiten zoals reisdocumenten, ziektekosten en meenemen van huisdieren zijn afhankelijk van uw nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt een rol. Algemene regels rond grensformaliteiten kunt u hieronder lezen. Zorg dat u voor vertrek goed op de hoogte bent voor uw specifieke situatie en zoek bij twijfel informatie via www.europa.eu, of de Franse ambassade in uw land.
- Inwoners uit een EU-land dienen een geldig paspoort of geldige identiteitskaart bij zich te hebben. Inwoners van een land buiten de EU hebben een geldig paspoort nodig.
- Als automobilist heeft u een geldig rijbewijs nodig en het kentekenbewijs van de auto. Verder heeft u een WA-verzekering nodig. De beste optie voor toeristen die niet uit Frankrijk komen, is het meenemen van een zogenaamde groene kaart die ook bij de grens gekocht kan worden.
- Vliegmaatschappijen hebben elk hun eigen regels over hoeveelheid, gewicht en grootte van de bagage die u mee mag nemen. Raadpleeg hiervoor de informatie op uw ticket en op de website van uw vliegmaatschappij. In de meeste gevallen mag u één stuk handbagage meenemen. Over het algemeen geldt dat hoe goedkoper de vlucht is, hoe strenger de naleving van de bagageregels.
- Wat het meenemen van goederen betreft, geldt dat binnen de EU als bagage zoveel mag worden meegenomen als aannemelijk is voor ‘persoonlijk gebruik’. Als u van bepaalde artikelen een zodanige hoeveelheid meeneemt dat hieraan kan worden getwijfeld, dan moet u kunnen aantonen dat het om artikelen voor persoonlijk gebruik gaat.
- Wilt u uw huisdier meenemen, dan moet uw huisdier voorzien zijn van een microchip en u moet een EU-paspoort kunnen tonen met registratie van inenting tegen hondsdolheid. Honden jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten. Ook honden van de eerste categorie zijn niet welkom. Honden van de tweede categorie moeten aangelijnd en gemuilkorfd zijn in de openbare ruimte en eigenaars moeten verzekerd zijn.
- Toeristen die beschikken over een Europese gezondheidskaart (ook EHIC-kaart genoemd) kunnen in heel Europa een beroep doen op noodzakelijke medische zorg. Alle inwoners van de EU, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland kunnen deze kaart aanvragen. In de meeste gevallen zult u deze kaart al als uw verzekeringspasje in huis hebben. Neem voordat u een behandeling ondergaat wel contact op met uw ziektekostenverzekering. Deze zal achteraf de kosten moeten vergoeden.
Openingstijden
Over het algemeen gelden in Frankrijk de volgende openingstijden. De openingstijden kunnen per streek of plaats variëren.
- Winkels: dinsdag t/m zaterdag tot 19.00/20.00 uur. Op het platteland is er vaak een pauze tussen 13.00 en 14.00 uur. Op maandag(ochtend) zijn veel winkels gesloten.
- Banken: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Ook op zaterdagochtend zijn banken open.
- Postkantoren: maandag t/m vrijdag meestal open tot 18.00 uur, zaterdag tot 12.00 uur.
- Apotheken: maandag t/m vrijdag geopend tot 19.00 uur.
Tanken
Veel pompstations gaan om 21.00 uur dicht, maar langs snelwegen zijn de meeste tankstations 24 uur per dag open. Houdt er rekening mee dat steeds meer tankstations buiten de autoroutes op zondag dicht zijn. In Frankrijk is Euro 95 bijna in zijn geheel vervangen door E10. Controleer voor u op reis gaat of uw voertuig geschikt is voor E10. Eventueel is Superplus 98 is geschikt als vervanger van Euro 95.
Tol
Franse snelwegen zijn tolwegen. Blauwe borden zijn de richtingaanwijzers richting de snelwegen.‘Péage’ geeft aan dat het gaat om een tolweg. Als u geen tol wilt betalen, volg dan de groene borden. U kunt tol betalen met uw creditcard. Een tolticket is slechts 24 uur geldig. Soms is alleen contante betaling mogelijk. Nadere informatie over tolwegen vindt u op www.autoroutes.fr.
Valuta en geldzaken
In Frankrijk betaalt u met de euro. Met de pinpas en de creditcard betalen is over het algemeen overal mogelijk. Op tolwegen is een creditcard zeker handig. Soms wordt om een legitimatiebewijs gevraagd en soms is uw koop pas geldig na een handtekening.
Verkeersregels
- De verkeersregels in Frankrijk zijn ongeveer hetzelfde als in de rest van Europa.
- Op hoofdwegen heeft rechts voorrang.
- In de bergen heeft het verkeer dat stijgt voorrang op dalend verkeer.
- Als de rotonde voorzien is van het driehoekige waarschuwingsbord ‘Rotonde’ dan heeft u voorrang. Als dit bord ontbreekt, dan hebben automobilisten die de rotonde naderen voorrang.
- Het maximaal toegestane alcohol-promillage is 0,5 ‰.
- Overdag is dimlicht verplicht als u slecht zicht heeft.
- Handsfree bellen is verplicht.
- U moet een reflecterend veiligheidshesje in de auto hebben voor het geval u pech krijgt onderweg.
- Kinderen onder de 10 jaar moeten achterin zitten.
- Doorlopende strepen mag u met de auto niet overschrijden. U mag de doorlopende strepen zelfs niet met de wielen raken.
- U hoeft geen winterbanden onder de auto te hebben in Frankrijk, maar als u bij winters weer bij een ongeval betrokken raakt en u heeft geen winterbanden, dan kunt u aansprakelijk worden gehouden.
- In Frankrijk is een alcoholblaastest in de auto verplicht. Deze testen zijn te koop bij tankstations, supermarkten en apotheken.
Wegennet
In het donker rijden op het Franse platteland wordt afgeraden. Voor pechhulp op snelwegen kunt u terecht bij het wegbeheer. Het wegbeheer kunt u oproepen met de telefoonposten die langs snelwegen staan. Als u naar Frankrijk gaat, kunt u het beste de flitslocaties uit uw navigatiesysteem verwijderen.
Zwarte Zaterdag
De Zwarte Zaterdagen zijn de drukste zaterdagen van het jaar op de weg. Ze vallen over het algemeen in de laatste week van juli en de eerste week van augustus van ieder jaar. Op deze Zwarte Zaterdagen kunt u lange files verwachten op snelwegen.